tirsdag 27. desember 2011

Naturens krefter og tak i miljøet


Det er romjul, og storm og orkan herjer i store deler av landet vårt.  Jepp.  Har vært der.  For år siden. Satt på et kjellergulv i Finnmark og hørte uværet brøle.  Kjente at huset ristet. Lurte på om taket holdt. 
Var redd og kjente meg bitteliten. Som et fnugg vinden når som helst kunne ført dit den ville. 

Da det hele var over, visste jeg det bare, hvem som er sjefen.

Her på Østlandet er det jo stort sett snille forhold, men vi har jo vær her også.   Og det kommer både ovenfra og sidelengs.

Hustaket skal tåle mye.  Veldig mye. I løpet av et år skal et eneboligtak ta imot omtrent 500.000 liter regnvann,  takle meter med tung snø og dager med brennende solstråler.

Taket er skjoldet som beskytter og bærer.  Og ikke bare skal det passe til huset, det skal også gli inn i nabolaget, uten å rope for høyt.

Shingel, torv, stål, aluminium, tretak og …
Velger du takstein, får du igjen et hav av valg.  Type stein, kvalitet, profiler og farger- grå, rød, sorte eller kanskje glasserte?  Hva slags tak i hvilken farge passer til huset? 

Finest er kanskje det taket du ikke ser ved første øyekast, det taket som til de grader er i harmoni med omgivelsene at du oppfatter huset som en helhet, som ett bilde.

Jeg har i grunnen alltid tenkt på et tak nærmest som en hatt- men ser at taket faktisk kan utgjøre en stor del av fasaden, eller uttrykket huset har.

Tak handler ikke minst om vinkler, om grader og fall. Som får betydning for takhøyden og bruksarealet på loftet eller i toppetasjen. 








Her på disse hyttetakene i Kvitfjell ved Lillehammer er det natur for alle pengene.  Takene er nesten usynlige i landskapet.















Jeg falt for dette huset på Lesø i Danmark. 
Sjekk det taket. Bare storken som mangler.













Ingen kommentarer: