onsdag 21. desember 2011

Vårt sted på jorden



Nesodden Kirke er etter min mening bygdas vakreste byggverk. 
Den ble bygget på 1100-tallet, da Inge Krokrygg styrte landet. 
Forfedrene våre ble pålagt å sette fra seg våpnene i inngangspartiet, 
våpenhuset. Trolig en god idé, preknene på den tiden 
skal ikke ha vært av det oppmuntrende slaget.
 Jeg har gitt meg selv lov til å være litt sakral i bildevalget i disse førjulstider.  Og samtidig benytte anledningen til å fortelle hvor i all verden på kartet Yvonne og Mathias skal bygge.  

Nesodden heter kommunen vår, og består av ei halvøy innerst i Oslofjorden. 

Og ja, vi i slekt, Mathias og jeg. At både hans og min familie er bosatt på Nesodden er dermed ingen tilfeldighet -slektsrøttene i vårt sted på jord går flere hundre år bakover i tid.  

 Det er flust av håndverkere i slekta, snekkere, murere og malere – sistnevnte fra tiden da maling var noe vanlige folk ikke hadde råd til, de malte hus med okseblod.  Mens slektas murerer har bygget flere av de mange bryggene langs Bundefjorden og Oslofjorden.  Med håndkraft.

Historien og arven vi ur-innvånere bærer med oss forplikter på et vis, og engasjerer. 
Vi deler et iboende ønske om å bevare naturen og bygdas ro – det samtidig som kommunens innbyggertall øker i rekordfart og det åpnes stadig nye tomteområder.

Å si at det finnes en typisk byggestil på Nesodden hadde vært blank løgn – uansett byggstil finner du eksempler her, gjerne innenfor en liten radius.  Hovedsaklig synder fra 60- og 70-tallet. Ting har blitt bedre, det skal kommunen ha, de nyere bo-områdene fremstår langt mer harmoniske.

 Og stadig har vi idyller og fredet geografi, samt elg, rådyr, gaupe og bær i skogen og fisk i fjorden. Men bro over til Oslo? Tror ikke det nei.


For 8000 år siden sto vannstanden 60 meter høyere og alt som stakk opp av Nesodden var de to høyeste toppene. 
Dit tok de første innvandrerne seg. Med mindre tallene er upresise, eller steinalderfolket var eminente svømmere, må de ha ankommet pr farkost, da som nå.




20 minutter med båt eller 4 mil rundt med bil til Oslo – hver eneste dag reiser flere tusen nesoddinger inn til jobb i hovedstaden. Den øvrige arbeidsføre befolkning jobber på Sunnaas Sykehus, i kommunen, som håndverkere
 eller i de stadig flere butikkene. 

Eller i helt andre yrker, som Yvonne som driver egen salong.  Som pussig nok har lokaler på nøyaktig samme sted der det ble funnet spor etter bygdas aller første steinalderbosetting.





Nesodden er formet som en tunge med feste i Frogn og jule- og badebyen Drøbak.  Vi har Oslofjorden på den ene siden og Bundefjorden på den andre. 

 Fra tuppen av Nesodden ser du over til Oslo, og motsatt.  Det siste kan være litt ergelig om du har tilbragt en kveld i lystig lag på Aker brygge, og den siste båten har gått for kvelden…




















Ingen kommentarer: