tirsdag 7. februar 2012

Byggetillatelse før tiden, og en nøtt


Gratulerer Nesodden kommune, flott jobba!  Yvonne og Mathias fikk byggetillatelsen i går, datert nøyaktig én måned etter at søknaden ble sendt inn. 

Det er bare praktfullt, den kom uker før forventet.  Praktfullt fordi det for alle involverte gir en trygghet  å ha kommunen og alle papirer i ryggen. 

For selv om tomtearbeidene går unna, har alt så langt skjedd på egen risiko og i tro på at alt ville gå greit. Visshet er noe helt annet.


Tomta ja, den skifter terreng dag for dag. Komprimeringen fortsetter. Steinene presses sammen og mot grunnen etter hvert lag, massen blir som et fjell å regne og gir absolutt stabilitet.

Det er spennende å følge med og snart skal det skytes, eller sprenges som det vel heter.  Venter bare på riggen som skal bore, det er den lille åsryggen du ser på tirsdagsbildet som må vekk.

Øverst, Yvonne, en fornøyd innbygger.  Marius og entrepenør Tom Haug diskuterer videre fremdrift.  Tirsdag var tomta ryddig og stille i besøksøyeblikket, men snart skal det sprenges!  Nøtt, se under.

Det gule huset heter Ågerøy og er slett ikke det huset Yvonne og Mathias skal bygge, men et annet koselig LillesandHus.  

Huset har en lengde på 10,25 m og en bredde på 10,25 m, altså er alle fire sider like lange. En konstruksjon våre forfedre gjerne benyttet, fordi de visste det var lønnsomt i forhold til materialbruk.

En nøtt: 
Tenk deg et hus som som måler 8x8 meter.  Det gir en grunnflate på 64 m2. Regner du løpelengden på materialer rundt, får du 8+8+8+8= 32 løpemeter.

Tenk deg så et hus som måler 4x16 meter. Også dette huset får en grunnflate på 64 m2.
Men her blir løpelengden på materialer 4+4+16+16= 40 løpemeter!  Det er 8 meter material-lengde spart på en eneste runde rundt huset det.

    Så. Hvorfor i alle dager gir ikke to firkant-konstruksjoner med like stort grunnareal lik omkrets? 
    Min tidvis logiske hjerne kommer til kort her, noen som har svaret?

Ingen kommentarer: