søndag 15. april 2012

Jord,luft,ild og vann. Og barnehager

Jord, luft, ild og vann- et bilde malt med naturens avstemte pensel. Her fanget på en kveldstur nå i april. Hadde kvelden vært lysere og fotografen tettere på, ville du sett at treet er loddent og kledd med bittesmå, ivrige knoppet. Våren er her i all sin livsbejaende prakt, snart er det sommer!

Mathias er ferdig med å klargjøre for luft og varme. Nå skal herligheten bygges inn i vegger og tak.



Isolasjonen legges i to lag, ett tykt og et tynnere lag. Plast, eller dampsperre som det kalles,  trekkes over det første laget, deretter blir det spikret 2"x 2"´s listverk som feste for det siste isolasjonslaget. 

Hensikten med metoden er å sikre innvendig luft-tetting - og å hindre at fuktigheten fra inneluften skal gå inn i veggene og spre seg i hele isolasjonen - kondensering. (For oss uinnvidde: En tomme (1") er 2,54 cm... )

Det tynne, siste isolasjonslaget, forhindrer også at at elektrikerarbeidene kommer i berøring med dampsperren - hull i dampsperren er ikke å anbefale, logisk nok. TEK, Teknisk forskrift, som ble virksom i 2008, har bl.a. som mål å redusere energibehovet i boligen med 25%. 


LillsandHus bygger ikke bare ene-, tomannsboliger, og rekkehus.  Store industribygg står vel ikke akkurat på agendaen. Men eldreboliger, og som her, barnehager, har de signert mange av.  

Barnehager, som ofte ligger midt i et boligområde, trenger jo ikke å se ut som modererte lagerbygninger hvis vi ikke vil. Barnehager er barnas hjem på dagtid, jo lunere og tryggere de opplever hverdagen, desto bedre vil jeg tro barna har det.


OBS,OBS! Fotoene fra de to barnehagene er tatt av fotograf Arild De Lange Nilsen. Jeg ser jeg har vært slapp med å kreditere bildebruken i bloggen: 
De er stort sett tatt av meg. Mens en liten håndfull kommer fra mobilkameraene til Yvonne, Thomas og LillesandHus´ Kristiansandkontor. Åndsverkloven - loven om opphavsrett gjelder: Viderebruk er ikke tillattt med mindre det godkjennes av eier/fotograf. Nemlig, sånn er det bare.

Ingen kommentarer: