tirsdag 24. januar 2012

D-dag og startskudd på egen risiko!



Vi er flere som har ventet i spenning på avklaring av byggetillatelsen.  Nesodden kommune har telefontid for byggesaker mellom klokka 12 og 14 én eneste dag i uka. Nemlig idag, tirsdag. Og Yvonne og Mathias har fått svar: Ingen skriftlig tillatelse enda, behandlingstiden er for tiden 7-8 uker...

Men! Byggherrene våre kan, på egen risiko,  starte grunnarbeidene. Dette fordi det ikke er snakk om dispensasjoner, ikke foreligger naboprotester, og fordi papirene er i skjønneste orden. JA!!!

Før LillesandHus kommer inn med sine leveranser, skal sålen være klar.  Og før sålen er klar skal det sprenges, graves og renses. Og legges utvendige rør, bunnledninger og stikkledninger.  

Rørleggeren,  elektrikeren og mureren er gjensidig avhengig av at de andre stiller som avtalt – et slags flytende og hurtiggående puslespill der alle brikkene skal passe perfekt inn i hverandre….og alt arbeidet må naturligvis skje forskriftmessig.  

Med andre ord, ingen jobb for glade amatører som liker å tumle med ledninger på lykke og fromme.  De ulike underleveandørene er valgt ut forlengst, og godkjennelsespapirene deres ble sendt inn sammen med byggesøknaden.  

Det er i det hele en masse papirer, regler og skjemaer involvert. Bare det vil være god nok grunn for flere enn meg til å sette bort jobben til noen som kan det.  Minst ett av badene i huset for eksempel, er pålagt å ha såkalt "universell utforming".  
Hva betyr det ???


Jeg gikk til min venn Wikipedia og fant Norsk Designråds definisjon:«Universell utforming betyr at produkter, byggverk og uteområder som er i alminnelig bruk, skal utformes slik at alle mennesker skal kunne bruke dem på en likestilt måte så langt det er mulig, uten spesielle tilpasninger eller hjelpemidler».


Jepp.  Jeg henger litt etter, men sånn er det. Godt at Yvonne og Mathias har forstått det forlengst og at de er i trygge hender. 

I neste uke er det byggemøte, eller bestillingsmøte som det kalles. Her skal ytterligere skjemaer fylles ut. Men jeg vil tro det er morsomme rubrikker, de skal fylles med store og små beslutninger paret har tatt på forhånd, kledning, takstein, trapper, vegger, gulv, dører, dørhåndtak, stikk-kontakter, kjøkkenskap...







Ingen kommentarer: