tirsdag 10. januar 2012

Papirmølla, de sene kveldene og alle valgene



Jeg trodde at tiden fram til grunnarbeidene starter, ville innebære utålmoldig lediggang for Yvonne og Mathias.   Jeg har tatt grundig feil.  Byggeparet vårt har hektiske jobbedager og sene beslutningskvelder.  Tusen valg skal snakkes om, vurderes, og tas. 

Alt fra taksteinkvalitet og innvendig tak, til kjøkken, bad, dører, vifter og garderobeskap. En trapp er ikke bare en trapp forstår jeg, den skal nøye tilpasses farge og kvalitet på parketten…

Og så er det papirmølla da, nabovarsler, søknader og tillatelser. Ikke det at de er alene om jobben, tveritimot, men de blir involvert i alt som skjer.


Vi møttes på tomta sist lørdag, og jeg oppfatter prosessen omtrent sånn:   Byggefirmaet kommer på tomtebefaring og ser at det valgte huset passer inn på tomta og i miljøet.  Så utarbeides det pristilbud med de endringene vårt par ønsker.

Deretter tar arkitekten over og leverer tegninger, som så blir godkjent. Så skrives det kontrakt. Og bestilles situasjonskart.  Og naboer varsles.  Deretter oversendes byggesøknad og vedlegg i samlet flokk til kommunen. I dette tilfelle Nesodden. 
Og der ligger papirene nå , trolig på et skrivebord i teknisk etat, ettersom søknaden ble sendt første virkedag etter nyttår. 


Fordi tomta ligger i regulert område, skal saksbehandlingstiden være rundtomkring seks uker. 

Går alt på skinner får dermed Yvonne og Mathias et positivt svar i midten av februar. Og med mindre vi blir overfalt av metervis med snø i mellomtiden, har jeg en følelse av at spaden kommer i jorda dagen etter.

 Nemlig. Selvfølgelig følger flere møter og papirer i løpet av prosessen, men nok om det akkurat nå. Har mer lyst til å se  hvilken kjøkkenløsning Yvonne og Mathias har valgt. Vet det er et Strai-kjøkken, men aner ikke hvordan det ser ut.  Ikke enda, men veldig snart.

Stor bygningsmasse på Nesodden anno 2011.  Med plass for politikere og kommuneansatte, nybygg til høyre. Før sto det en gymsal her der vi nesoddinger hoppet bukk med vekslende suksess.  Velvel, det gikk i hvertfall fort å bygge.

Under: Stor bygningsmasse på Nesodden restaurert anno 1905. Hellviktangen heter stedet og har gått fra gårdsbruk til rikmannsbolig til kulturbygg. En fryd for øynene, i dag, og på den tiden da verden hadde tid til å tenke.
















Ingen kommentarer: